Mikä oli lapsuuden toiveammattisi? Kenties lääkäri? Poliisi? Palomies? Lyön kesätyöansioni vetoa, että se ei ollut konsultti, tietohallintojohtaja tai joku muu 93:sta työtehtävästä, jotka töissä.fi listaa tietojohtamiselta valmistuneille. Niin, tietojohtaminen tuskin on kenenkään lapsen haaveissa, mutta toisaalta, lasten ollessa tunnettuja jäisten metalliesineiden nuolemisesta, ”pidetäänkö teillä mattoja” -tyyppisiin huijauksiin lankeamisesta ja kyvyttömyydestä lukea digitaalikelloa, en ottaisi heiltä uraneuvoja. Minun mattoni taas pysyvät lattialla pitämättäkin, joten katson olevani asemassa kertoa teille, miksi teidän tulisi tästedes unelmoida tietojohtamisesta.
Kuten isovanhempani ylioppilasjuhlissani, tietävät harvat, mitä tietojohtaminen oikeasti on. No, sanalle ei ole tarkkaa määritelmää, mutta suppeasti puhutaan organisaatioon sitoutuneen tiedon ja osaamisen, sekä sen muun aineettoman pääoman ja niihin liittyvien prosessien hallinnasta ja hyödyntämisestä. Laajemmasta näkökulmasta, se on mitä tahansa, mitä haluat sen olevan. (Vain taivas on rajana, mutta yli kahdeksan kilometrin korkeudessa et voi enää hengittää!) Mitä tällä tarkoitan, on se, että alan nuoruuden takia et ole vangittu tallaamaan vuosisataisia urapolkuja, vaan saat määritellä itse, mitä tuot tulevaisuudessa työmarkkinoille. Tästä konkreettisena esimerkkinä toimii juuri aiemmin mainitsemani töissä.fi:n tilastot. Sadasta vastanneesta löytyy 93 erilaista työnimikettä, joidenka skaala vaihtelee sovellusasiantuntijasta henkilöstöpäällikköön. (Tilastoissa näkyy myös kiitettävä mediaanipalkka ja hyvä työllisyysaste, mutta se on täysin toissijaista, sillä tietojohtaminen on intohimoni!)
Tietojohtamista voikin kuvailla raa’an, teknisen osaamisen ja pehmeän, inhimillisen osaamisen lämpimänä ja jämäkkänä kädenpuristuksena. Sen, kumpi puristaa kovempaa, saa jokainen itse määritellä. Tästä syystä tietojohtaminen opiskelualana houkuttelee sekä kellarikoodareita, että keittiöpsykologeja muovaten heistä rautaisia ja laaja-alaisia asiantuntijoita. Jotta kaikista tulisi tulikuumia generalisteja, tulee molempia osata, mutta painotuksen saa jokainen valita mielensä mukaan. Mitä taas itse opiskeluun ja opiskeluelämään yleisesti tulee, en voi kehua opiskelijayhteisöämme tarpeeksi.
Tietojohtajakilta Man@ger ry, tai tuttavallisemmin Man@ger, tai vielä tuttavallisemmin meemijohtajakilta Mänitser, tuo Hervannan harmaa hurja joukko, on tietojohtamista opiskelevien pyhä yhteenliittymä, joka tarjoaa opiskelu-, työ- ja yöpalveluita jäsenilleen. Aktiivisen toiminnan kirjo on kattava: siihen lukeutuu muun muassa hyvinvointitapahtumia (mainittakoon kuukausittaiset lajikokeilut, kokkaustapahtumat, sekä opiskelutaitoihin ja yleiseen hyvinvointiin liittyvät luennot), uratapahtumat (erilaiset vierailut huippuyrityksiin, kohtaamiset yliopiston henkilökunnan kanssa, sekä muut kohtaamiset yritysten kanssa) ja erilaiset juhlat. Nämä yhdistettynä ehkä Suomen hienoimpaan opiskelijayhteisöön tekevät yliopisto-opinnoista unohtumattoman kokemuksen.
Aktiivisuuden lisäksi killassa vallitsee ystävällinen ja yhteisöllinen henki, jota en ole kokenut muualla. Heti ensimmäisestä päivästä lähtien olen tuntenut kuuluvani joukkoon. Man@ger toivottaa kaikki avosylin tervetulleeksi ja osaksi porukkaa, olit kuka tahansa tai tulit mistä tahansa. Mielestäni juuri tässä piilee hienoin osuus tietojohtamisen opiskelusta. Jo fuksiviikolla koin kuuluvani osaksi Man@geria, osaksi Hervannan opiskelijayhteisöä ja osaksi koko Tamperetta. Voi olla, että nämä kuulostavat ylisanoilta, mutta saatte sen selville vain kokeilemalla itse.
Siispä, jos mietit, mitä tekisit seuraavaksi, älä mieti enää. Tee elämäsi paras päätös ja hae tietojohtajaksi. Et pelkästään saa huippuluokan koulutusta, vaan saat myös paikan yhteisössä, paikan maailmassa. Saat elinikäisiä ystäviä ja unohtumattomia kokemuksia. Saat myös pikkurahat taskuistani, jos satumme törmäämään. Tämä on lupaukseni. Vaikka en tästä valinnasta lapsena haaveillut, en ole sitä aikuisena hetkeäkään katunut. Tervetuloa tietojohtamiselle!
Voitto J. Saarinen