Solitan Data Akatemia – Väylä ATK-hommiin

Terve!

Täällä kirjoittaa Risto, jo N:nen vuoden tietojohtaja. Multa kyseltiin Man@gerin blogiin ajatuksia Solitasta ja erityisesti meidän kahdesti vuoteen starttaavasta data-akatemiasta, joten tässä sitä nyt tulee.

Mennään aluksi ajassa vähäsen taaksepäin. Pääsin ensimmäistä kertaa tutustumaan Solitaan yritysvierailulla 2017. Tuo taisi olla itsellä viimeinen varmistus tulevaisuuden työelämähaaveille; datan kanssa oli päästävä kikkailemaan. Tuolloin kämmenet kuraan-demon keskiössä olleen Random Forest-algoritmin toimintaperiaate kuulosti uskomattomalta, vähän jopa taianomaiselta. Peijooni tätäkö se tekoäly on… Aikaa kului ja sama algoritmi esiintyi vuorollaan, sekä Huhtamäen, että Kämiksen* koneoppimista käsittelevillä opintojaksoilla. Aloin huomaamattani saada juonesta kiinni. Tästä syystä ja koska, kuten muutama jyväääskyläläinen ystäväni asian ilmaisee: data höllii, päätin hakea Solitalle hommiin.

Solita tarjoaa tietojohtajan näkövinkkelistä oivan väylän ensimmäiseen oman alan- työpaikkaan, joka myös Data Akatemia nimikkeellä kulkee. Hakijoilta ei vaadita aikaisempaa alan työkokemusta, vaan oma intohimo ratkaisee. Harrastuneisuus, omalla kohdalla Raspberry Pi -laitteen käpistely, on plussaa.

Akatemian aikana käytiin samoja asioita, joita myös koulussa on päässyt opiskelemaan. Mutta mikä hienointa, akatemialaisille maksetaan samaa vakkaritekijän palkkaa! Eka kuukausi oli siis periaatteessa ihan samanlaista opiskelua kuin koulun penkillä, mutta liksa päihitti kelan tuen. Sehän tähän on vielä hyvä mainita, että omassa saapumiserässä aloittavilla oli taustaa esimerkiksi teollisuudesta, ohjelmistokehityksestä ja rahoituksesta. Tietojohtamisen opiskelijana koin siis saavani verrattain loistavat lähtökohdat akatemiassa ja myöhemmin asiakasprojektissa pärjäämiselle. Samaan tapaan kuin muutkin akatemialaiset, kuukauden mittaisen perehdytyksen jälkeen löin nimen paperiin ja hyppäsin WoS:iin*.

Varsinainen opiskelu tapahtuu kuitenkin vasta akatemian jälkeen. Monesti hommat, joita asiakastyössä pääsee tekemään, eivät tule vastaan koulussa tai akatemiassa. Kyselin tähän listaa, mitä mun kanssa samaan aikaan aloittaneet datainsinöörin alut ovat ensimmäiset puoli vuotta hommanneet.

  • PowerBI:tä datan visualisointiin
  • Azure Data Factorya dataputkien rakentamiseen
  • Solitan oman tuotteen ADE:n (Agile Data Engine) hyödyntämistä datan mallintamisessa tietovarastoon
  • Pythonilla kirjoitettuja AWS Lambda funktioita dataintegraatioihin
  • Laskentalogiikoiden määrittämistä ja kehitystä R-kielellä
  • NodeJS-ohjelman kirjoittamista IoT-datan käsittelyä varten
 

Itse olen päässyt tutustumaan ketterään ohjelmistokehitykseen (DevOps), Azuren pilvimaailmaan sekä Terraform -infranhallintatyökaluun. Eli kirjoitan koodia, joka generoi pilviympäristöön haluttuja resursseja kuten tietokantoja. Ja tämä suoritetaan jatkuvan kehityksen menetelmin. Aiemmin hypettämääni Random Forestia hyödynnän varovaisesti etenevässä diplomityössäni, ennustaessa laivojen nopeuksia eri jääolosuhteissa.

Onneksi meillä on erittäin osaava henkilöstö. Ja dippaohjaajat. Vaikka ajoittain tulee painittua jatkuvan tietotulvan kanssa, on perehtyminen konsultin arkeen sujunut varsin mallikkaasti. Asiakkaalta on tullut positiivista palautetta nopeasta oppimissyklistä, josta kiitokset on voinut hyvällä omatunnolla välittää asiantunteville kollegoille.

Seuraavan kerran meidän akatemia starttaa taas keväällä. Avoin haku on auki toki koko vuoden. Mikäli enemmän kiinnostaa ohjelmistokehitys, samaan aikaan starttailee myös oma DEV-akatemia. Tarjoamme nykyään myös dippapaikkoja! Ne kantsii tsekkaa osoitteesta https://www.solita.fi/avoimet-tyopaikat/#avoimet-tyopaikat.

 

Onnea ja menestystä alkavaan syksyyn!

Terveisin,
Risto Vuotila

 

*Kämäräisen Joni järjestää 1. periodissa kurssia, joka kulkee kutakuinkin nimellä: ”Johdanto koneoppimiseen ja hahmontunnistukseen”. Suosittelen vahvasti.
*Wheel of Squirreliin

Tutustu muihin julkaisuihin

Työelämän kautta tulevaksi tietojohtajaksi

Työelämän kautta tulevaksi tietojohtajaksi Hei man@gerilaiset! Olen Matias Kangas, ensimmäisen vuoden maisterivaiheen opiskelija ja Man@gerin maisterifuksi vuosimallia 2022. Työskentelen tällä hetkellä CGI:llä Healthcare and Welfare

Lue Lisää

Tämän tietojohtajan taival toi Digialle

Tämän tietojohtajan taival toi Digialle Olen Titta, Man@gerin fuksi vuodelta 2018 ja työskentelen Digialla NetSuite-tiimissä ratkaisukonsulttina täällä Digian Tampereen toimistolla, Finlaysonin alueella. Lukion jälkeen pääsin

Lue Lisää

Ohjelmistosuunnittelijana Goforella

Gofore työllistää todella laajalla skaalalla IT-alan osaajia ja tietojohtajiakin mahtuu joukkoon erilaisilla taustoilla ja osaamisalueilla. Rekrytahti on myös tällä hetkellä kova ja kasvua on tapahtunut

Lue Lisää

Tietojohtaja on ikuinen opiskelija

Moro! Täällä kirjoittelee Katri. Aloitin tijolla 2016 ja valmistuin viime vuonna, ja nykyisin työskentelen Data Engineerinä Solitalla. Tässä blogissa pohdin omia kokemuksiani datan parissa työskentelystä

Lue Lisää

Projektinhallintaa Oscar Softwarella

Oscar Software Oy:n pääliiketoimintana on tuotannonohjausjärjestelmien toimittaminen asiakkaille. Päätuotteiden toimituksissa projektinhallintaa lähestytään klassisella otteella, jossa projektin tavoitteet ja sisältö ovat selvillä alusta alkaen. Asiakasprojektit pyörähtävät

Lue Lisää

Goforella tietojohtajasta on moneksi

Tietojohtamisen koulutus antaa valmiudet työskennellä monilla erilaisilla toimialoilla, rooleissa ja tehtävissä. Myös Goforella on tietojohtamiselta valmistuneita tai vielä opiskelevia työntekijöitä varsin erilaisissa rooleissa töissä. Yrityksenä

Lue Lisää