Brain-Computer Interfacet – Kirjaimellisesti tiedon suoraa johtamista

So, you have a twin sister? Your feelings have now betrayed her too

Muistatko kohtauksen Jedin paluusta missä Darth Vader käytti telepatiaa lukeakseen Luke Skywalkerin ajatukset ja sai selville hänen siskonsa, Leian, olemassaolon? Voisiko samaa tehdä teknologian avulla? Pystyisimmekö yhdistämään ihmismielet ja ehkä tärkeimpänä, olisiko tiedolla johtaminen snadisti helpompaa, jos ymmärtäisi ja jopa syöttäisi toisille merkityksellistä tietoa?

Historiaa ja nykypäivän käyttökohteita

Palataan ensin ajassa taaksepäin 1920-luvulle. Hans Berger kehitti EEG-tekniikan (aivosähkökäyrä), jonka avulla voitiin nauhoittaa ihmisaivojen aktiivisuutta. Teknologia mahdollisti aikoinaan aivojen kartoitusta ja esimerkiksi erilaisten aivosairauksien havaitsemista. 1970-luvulla University of California käynnisti tutkimustyön siitä, voidaanko teknologian ja aivojen yhteistyöllä korjata esimerkiksi vaurioitunutta näköä, kuuloa tai palauttaa liikuntakykyä. Syntyi Brain-Computer Interfacen (BCI) ensiaskeleet.

Brain-Computer Interfacella tarkoitetaan kommunikointiväylää aivojen ja ulkopuolisen komponentin, kuten mikrosirun, välillä. BCI:n avulla tulkitaan aivojen energiaa ja toistuvia taajuuskuvioita, jotka käännetään koneen ymmärtämään muotoon ja takaisin koneelta aivojen ymmärtämäksi muodoksi. Teknologian avulla ei toistaiseksi pystytä lukemaan tarkasti mitä ajattelet, mutta pystytään kuitenkin tunnistamaan teemaa. Monimutkaiseksi tulkitsemisen tekee aivojen signaalin heikkous ja vaihtelevuus. Aivojen komentojen ymmärtämiseksi käytettävä koneoppimisteknologia ei vielä pysty riittävällä tarkkuudella selviytymään tulkinnasta, mikäli sille kulkeutuva signaali vaihtelee päivästä tai teemasta toiseen liikaa.

Vuonna 1998 istutettiin ensimmäinen siru ihmisen aivoihin. Kehitys on vain kiihtynyt nykypäivään tullessa. Aikaisemmin aivojen tarkempi tulkinta vaati sen, että haluttu anturi porattiin (invasive) kallon läpi aivoihin, nykyään tutkimus kuitenkin keskittyy ihon pinnalta (non-invasive) tapahtuvaan tulkintaan inhimillisyytensä vuoksi. Iso syy miksi Brain-Computer Interfaceja kehitetään vauhdilla eteenpäin, on sen tuomat mahdollisuudet elämänlaadun ja terveyden parantamisessa. Kuurot saavat jo nyt osittain kuulonsa takaisin sisäkorvaimplantin avulla. Sellainen asennetaan kirurgisesti ja implantti kääntää audiosignaalin sähköpulssiksi suoraan kuulohermoon. Halvaantuneet voivat kirjoittaa ajatuksen voimalla tällä hetkellä noin kuusi sanaa minuutissa. Kirjoittaminen tapahtuu kirjain kirjaimelta ajatuksen kohdistuessa aina yksittäiseen kirjaimeen. Samalla tapaa liikuntarajoitteiset voivat ohjata pyörätuoliaan eteenpäin ajattelemalla. Miltä kuulostaisi näkökyvyn palauttaminen sokeille teknologian avulla? Jos hypätään vähän scifimpään menoon tutkijat ovat myös pystyneet siirtämään muistot hiireltä toiselle sirun avulla. Sama voidaan toistaa esimerkiksi apinoilla.

May the force be with you

Palataan takaisin voiman maailmaan. Kun voimme jo nyt kääntää teknologian avulla ajatteluamme koneen ymmärtämään muotoon, samalla voisimme myös tulevaisuudessa verkottaa aivoihin asennettavan teknologian ja kommunikoida ajatuksia vaihtamalla. Miltä Connected Brains kuulostaisi? Tästä päästäänkin syvemmälle scifi-teemaan, miten telepatia vaikuttaisi tapaamme kommunikoida?

Verbaaliseen kommunikaatioon, kuten tiedolla johtamiseenkin, liittyvät olennaisena osana tunteet. Tunteiden ilmaiseminen välittää tarkoitusta ja kokemuksia jopa sanoja enemmän. Netin varhaisina aikoina keskustelua herätti muun muassa se, miten sävyä ja aietta voidaan ilmaista kirjoitetussa muodossa. Väärinymmärryksiä tuntuikin syntyvän huomattavan paljon. Nykypäivänä ongelma ei ole kadonnut, mutta kenties vähentynyt meidän tottuessamme uudenlaiseen reaaliaikaiseen kommunikaatiotapaan, jota sävyttävät myös modernit hieroglyfit eli emojit.

Ehkäpä telepatiassa välittyisi myös sävy ja vastaanottaja kokee viestin sellaisena, kuin mitä lähettäjä on aikonutkin. Lisäksi on kiinnostavaa pohtia, pystytäänkö telepaattinen kommunikaatio rajoittamaan vain aikeisiin ja tietoisesti välitettyihin tuntemuksiin, vai onko olemassa mahdollisuus, että alla kytevät ja tietoisesti piilotetut motivaatiot pääsevät pinnalle.

The Hive tietojohtamisen näkökulmasta

Star Warsin lisäksi Star Trek mainittu. Milloin olette puhuneet näistä kahdesta tietojohtamisen kontekstissa? Aikaisemmin mainitsemani Connected Brains kuulostaa samalta, miten Star Trekissä hive mind kuvaillaan: ”A hive mind, collective consciousness, or group consciousness is a linking of multiple minds into a unified whole.”

Valtaosa ihmisen kokemusperäisestä tiedosta ei ole määrämuotoista vaan hiljaista, jota ihmiselle on muodostunut hänen elämänhistoriansa ja kokemustensa myötä. Päätöksenteon näkökulmasta hiljainen tieto korostuu ja tietojohtamisessa keskeistä onkin saada ihmiset työskentelemään yhteen siten että tieto liikkuu ja on kaikkien sitä tarvitsevien käytettävissä oikealla ajan hetkellä. Aivoihin pureutumalla ei tarvitsisi enää pohtia mitä toinen tarkoittaa ja onko oikeasti sitä mieltä mitä sanoo. Puhumattakaan siitä, että hiljainen tieto saisi kokonaan toisenlaisen merkityksen BCI:n avulla.

Tiedolla johtamisessakin arvo luodaan inhimillisen toiminnan välityksellä, olisiko aivojen manipulointi mielestäsi sitä?

Tommi Gynther
Seniorinörtti CGI:llä

Tommi toimii CGI:llä valtionhallinnossa liiketoimintakonsulttina. Tulevaisuus, siihen liittyvät teknologiat ja niiden hyödyntäminen ovat aina olleet lähellä Tommin sydäntä muiden nörttijuttujen lisäksi.

Kiitos Sannalle ja Anna-Maijalle sparrailusta
 
 
 
 

Tutustu muihin julkaisuihin

Työelämän kautta tulevaksi tietojohtajaksi

Työelämän kautta tulevaksi tietojohtajaksi Hei man@gerilaiset! Olen Matias Kangas, ensimmäisen vuoden maisterivaiheen opiskelija ja Man@gerin maisterifuksi vuosimallia 2022. Työskentelen tällä hetkellä CGI:llä Healthcare and Welfare

Lue Lisää

Tämän tietojohtajan taival toi Digialle

Tämän tietojohtajan taival toi Digialle Olen Titta, Man@gerin fuksi vuodelta 2018 ja työskentelen Digialla NetSuite-tiimissä ratkaisukonsulttina täällä Digian Tampereen toimistolla, Finlaysonin alueella. Lukion jälkeen pääsin

Lue Lisää

Ohjelmistosuunnittelijana Goforella

Gofore työllistää todella laajalla skaalalla IT-alan osaajia ja tietojohtajiakin mahtuu joukkoon erilaisilla taustoilla ja osaamisalueilla. Rekrytahti on myös tällä hetkellä kova ja kasvua on tapahtunut

Lue Lisää

Tietojohtaja on ikuinen opiskelija

Moro! Täällä kirjoittelee Katri. Aloitin tijolla 2016 ja valmistuin viime vuonna, ja nykyisin työskentelen Data Engineerinä Solitalla. Tässä blogissa pohdin omia kokemuksiani datan parissa työskentelystä

Lue Lisää

Projektinhallintaa Oscar Softwarella

Oscar Software Oy:n pääliiketoimintana on tuotannonohjausjärjestelmien toimittaminen asiakkaille. Päätuotteiden toimituksissa projektinhallintaa lähestytään klassisella otteella, jossa projektin tavoitteet ja sisältö ovat selvillä alusta alkaen. Asiakasprojektit pyörähtävät

Lue Lisää

Goforella tietojohtajasta on moneksi

Tietojohtamisen koulutus antaa valmiudet työskennellä monilla erilaisilla toimialoilla, rooleissa ja tehtävissä. Myös Goforella on tietojohtamiselta valmistuneita tai vielä opiskelevia työntekijöitä varsin erilaisissa rooleissa töissä. Yrityksenä

Lue Lisää